De Wijsheid van de Clown en de Speelsheid van het Circus
 

ofwel de vreugdevolle kunst van het mislukken.

21 juli - 28 juli 2018

In deze tijd van snelheid en hoge eisen aan onszelf, kan de wijsheid van de dwaas ons helpen te ontspannen en ons doen inzien dat niemand van ons perfect is. Wanneer we onze imperfectie onderkennen, worden we beminnelijk en kleurrijk.
 

 

Kan je je nog herinneren dat je leerde fietsen..?

Het grote verlangen het te kunnen zoals de grotere kinderen, de fase van het proberen met hulp, de inspanning en concentratie om zoiets spannends te doen, de trots en vreugde als het lukt even los te fietsen, de frustratie van toch  weer evenwicht te verliezen, bijna te vallen, de grote bevrediging als je het in de vingers krijgt... een enorm scala aan emoties dat met dit hele leerproces gepaard gaat.

 

Al deze dingen komen voorbij als je spelenderwiis verschillende circuskunsten, zoals jongleren, acrobatiek, chinese bordjes en hoelahoep, gaat onderzoeken, ervaren en leren.

En al deze emoties vormen prachtig materiaal voor de clown.
Hoe meer er te voelen valt, hoe meer er te spelen valt. En de clown is de koning van het falen, juist in de mislukking ligt zijn succes.  Daar waar je controle verliest, komt de clown het meest puur naar buiten.

Een prachtig tegenwicht tegen de eisen van onze hedendaagse wereld, waar alles perfect en vlekkeloos moet verlopen wil het meetellen.

 

In deze workshop laten we de oordelen over goed of slecht varen en werken we met de vreugdevolle kunst van het mislukken.

Elke ochtend gaan we aan de slag met andere circusvaardigheden, niet om deze perfect te leren, maar om de vreugde van het leerproces te ontdekken.

In de middag gaan we aan de slag met de clown, en zetten we onze moeite, frustratie, vreugde over behaalde successen etc om in spel waarin zowel het slagen als het niet slagen materiaal is voor het succes van de clown! We werken buiten in de schaduw van een grote eik of binnen in de circustent.

Leuke foto's van vorig jaar kan je hier vinden! 

Meer info en inschrijven, zie de site van Preau: www.preau.nl

Els Jansen is theatermaker en clownstrainer. In de clown komen een aantal gebieden samen die haar oprechte belangstelling hebben: het diepgaand leren kennen van onze eigen binnenwereld, het leren helder, creatief en kleurrijk expressie geven aan wat in ons leeft en het ons steeds meer onvoorwaardelijk openen naar de wereld om ons heen. Mensen begeleiden in dit proces is haar grootste passie. Meer info: www.toolsforfools.nl

Marjella Rooduijn is circusdocent en theaterdocent.
De speelsheid van circus en de oneindige mogelijkheden van theater bieden de mogelijkheid om te onderzoeken, te beleven en te ervaren. Zowel circus als theater opent deuren naar werelden vol fantasie en creativiteit. Zij is van mening dat spelen in  de breedste zin van het woord, plezier maken, creëren, je lichaam laat stromen en dat je daardoor gaat stralen. Wanneer je zichtbaar van binnenuit naar buiten straalt kan je zoveel meer bereiken. Je staat positiever in het leven, het geeft je meer zekerheid en bovenal het geeft je plezier. Haar missie is dan ook om zoveel mogelijk mensen te laten Spelen Stromen en Stralen.
Meer info: www.spelen-stromen-stralen.nl

© 2015 door Spelen Stromen Stralen